10 sep, 2012, kl 23:00

Under sloganet STOP bulldozeren har Amnesty over sommeren ført kampagne imod tvangsforflytning af beboerne i Nairobis slumkvarterer. Kampagnen kulminerede den 4. oktober på World Habitat Day, hvor Amnesty kunne overrække en imponerende stak underskrifter til Kenyas minister for naturressourcer James Orengo.

I alt har 130.000 underskrivere i 11 lande opfordret myndighederne i Kenya til at stoppe tvangsforflytningerne af beboerne i Nairobis slumkvarterer - og en femtedel af alle underskrifterne er indsamlet i Danmark.

Minister: Kun lovlige forflytninger i fremtiden

Mere end fem hundrede mennesker var mødt op for at overrække underskrifterne. Efter i længere tid at have insisteret på at overrække underskrifterne ved ministeriet, blev de mødt af ministeren personligt.  Sammen med tv-journalister hørte de ham forsikre, at forholdene omkring forflytningerne vil blive bedre, og at de kun vil finde sted lovligt og berettiget.

"Vi skal have et regelsæt. Ingen huse skal brændes, og ingen mennesker skal have tæsk. Og arbejdet må ikke finde sted om natten," sagde ministeren blandt andet. Han lovede at videregive underskrifterne til premierministeren samt personligt at arbejde på at løse problemet i samarbejde med miljøministeriet.

Besked til præsidenten

Udover overrækkelsen af de mange underskrifter har Amnesty gjort opmærksom på kampagnen gennem annoncering i Kenyas største avis The Daily Nation.

Under overskriften HUMAN RIGHTS LIVE HERE opfordrer de 130.000 underskrivere i fællesskab Kenyas præsident Mwai Kibaki til at stoppe de mange tvangsforflytninger og fastsætte regler, så uundgåelige forflytninger sker med respekt for menneskerettighederne.

Mere end hundrede tusind mennesker i og omkring Nairobi lever i fare for tvangsforflytning.

Nairobi River Basin Programme hedder den plan, som har til mål at rydde op i og omkring Nairobi River. De 130.000 underskrifter giver nu en chance for, at fremtidige forflytninger vil ske i overensstemmelse med menneskerettighederne og med kompensation til de involverede.

Læs mere:

Det oversete flertal: Op mod to millioner kenyanere lever i slum

Hundreder gjort hjemløse ved massive slumrydninger

74-årig mand skudt ned under slumrydninger

Kvinder i slum lever i frygt for voldtægt