07 mar, 2012, kl 13:51

Den 11. marts 2011 oplevede Aserbajdsjan en spirende offentlig kritik af regeringen i stil med det arabiske forår. Men Aserbajdsjans styre slog hårdt ned på alle, der turde ytre sig. Man fængslede blandt andet unge på grund af Facebook opdateringer, der opfordrede til fredelige demonstrationer.  

Ét år senere forbereder Aserbajdsjan sig på at være vært for det europæiske Melodi Grand Prix den 22. til 26. maj. Men den festlige begivenhed står i skærende kontrast til virkeligheden udenfor koncertsalen i Baku, hvor styret fortsat begår voldsomme overgreb mod befolkningen:

“Aserbajdsjan bliver uden tvivl en prangende scene for stemmer fra hele Europa, men udenfor koncertsalen tolererer man ingen kritiske røster. Man har forbudt oppositionen at komme til orde. Fredelige demonstranter er blevet fængslet og journalister og NGOer bliver udsat for trusler og chikaner", siger John Dalhuisen, vicedirektør for Amnesty Internationals programmer i Europa og Centralasien.

Video: Foråret der udeblev - undertrykkelse i Aserbajdsjan 

Melodi Grand Prix kan ikke overdøve vold mod demonstranter

120 millioner mennesker ventes at se med, når Aserbajdsjan for første gang er vært for Eurovision Melodi Grand Prix. Aserbajdsjan har også netop fået plads i FNs Sikkerhedsråd, og der er lagt millioner i at fremstille landet som demokratisk og progressivt. Men bag facaden krænker landets myndigheder menneskerettighederne.

Så sent som den 6. marts i år har Aserbajdsjan fængslet en række aktivister, der har deltaget i fredelige demonstrationer. Blandt de anholdte er 20-årige Jabbar Savalan. Han sad i 2011 fængslet i 11 måneder efter falske anklager om narkobesiddelse. I februar blev han løsladt efter pres fra Amnesty og mange tusinde brevskrivere, der lagde pres på myndighederne, hvilket førte til, at præsidenten benåede Jabbar i december 2011

Men nu er han igen bag tremmer.

Øjenvidner fortæller Amnesty, at Jabbar og flere af de andre unge blev tæsket af politiet i forbindelse med en demonstration, der protesterede over forlydener om grov mishandling af samvittighedsfanger, der stadig sidder fængslet. Demonstranterne er nu fængslet og tiltalt for hooliganisme.

”Styret i Aserbajdsjan må indse, at en stor begivenhed som det europæiske Melodi Grand Prix ikke kan skjule landets alvorlige menneskerettighedskrænkelser. De kan ikke påstå, at de respekterer menneskerettigheder og demokrati, samtidig med at de tæsker og fængsler fredelige demonstranter”, siger John Dalhuisen.

Læs om Jabbar Savalans fængsling og oprøret i Aserbajdsjan

Amnesty: Løslad de 16 fanger

Forud for Melodi Grand Prix 2012, kan Amnesty konstatere, at mindst 16 personer fortsat sidder uretmæssigt fængslet, udelukkende fordi de har ytret sig kritisk om landets styre.

Fire samvittighedsfanger er før blevet løsladt efter pres fra Amnesty. Nu kræver Amnesty, at Aserbajdsjans styre løslader de øvrige samvittighedsfanger.

“Alt for længe har det internationale samfund ignoreret undertrykkelsen i det olierige Aserbajdsjan. Melodi Grand Prix 2012 bør trække det glitrende forhæng til side og udstille de menneskerettighedskrænkelser, som overgår millioner af mennesker i landet”, siger Amnesty.

Rapport om menneskerettighedssituatonen i Aserbajdsjan: "The spring that never blossomed: Freedom suppressed in Azerbaijan"