05 aug, 2011, kl 08:29

Amnesty har i årevis aktioneret for at få olieselskaber som Shell til at tage ansvar for de olieudslip, der har forurenet Niger Delta. Olieselskaberne har i årevis krænket menneskerettighederne og lavet enorme miljøødelæggelser uden at blive stillet til ansvar af regeringen. Hundredvis af olieudslip hvert år, dumping af olieaffald og brændende gasflammer har udsat miljøet for en massiv belastning, som forurener vandet og fiskene og gør det svært at dyrke jorden. Indbyggerne står som tabere.

Rapport fastslår Shells ansvar

En ny rapport fra FN's miljø program fastslår, at Shell har et stort ansvar for den omfattende olieforurening i Niger Delta.

Shell har ellers tidligere, blandt andet i breve til Amnesty, forsvaret sig med, at virksomheden arbejder under meget vanskelige forhold i Nigeria, og at størstedelen af oliespildet skyldes bevæbnede grupper, der angriber og ødelægger olieanlæggene. I den forbindelse afslørede Amnesty, at Shell gav forkerte oplysninger om sabotage mod olieanlæg, som i virkeligheden skyldtes tekniske fejl.

Shell går bodsgang

På grund af FN-rapporten måtte Shells ledelse den 3. august offentligt gå ud og påtage sig ansvaret for to voldsomme udslip i Ogoniland i 2008. Selvom olieudslippene i høj grad har påvirket lokalbefolkningens liv og sundhed har Shell endnu ikke gjort rent.

Læs mere om FN-rapporten

Læs også: Olieselskaber skyld i tragedie i Nigeria

Læs også: Niger Delta forurening medfører fattigdom